Smakebit på søndag – ”Så gör jag: Konsten att skriva”

Söndag och dags för en smakebit igen. Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, titta gärna in där för fler fina smaekbitar på svenska, norska och engelska.

Veckans smakebit kommer från ”Så gör jag: Konsten att skriva” av Bodil Malmsten. Ända sen jag lyssnade på hennes ”Priset på vatten i Finistère” har jag varit förälskad i den kvinnan och hennes texter, hennes ord, och det sätt hon sätter samman dem i meningar. Självklart måste jag ju glutta i den bok hon skrivit om sitt skrivande, även om jag själv aldrig haft några som helst författarambitioner. Smakebiten har jag tagit ur förordet (och jag blir ännu mer kär när jag läser sånt här):

Den här boken är en lärobok i en lära som inte kan läras ut, en handbok i en konst som inte kan läras ut, skriven av en som inte kan.
Det är inte av blygsamhet jag säger det, äkta eller falsk; ett liv av skrivande och är det enda jag vet är att det jag skriver nu, har jag aldrig skrivit förut.
Det är första gången jag skriver det här.
Skriva det nya lär man sig medan man skriver och ibland inte ens då.
Ändå.
Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande.
Trots allt och ändå.
Den här boken är en lärobok i en konst som inte går att lära ut, en handbok i konsten att skriva fast det inte går.

"Så gör jag: Konsten att skriva" av Bodil Malmsten

(Det här inlägget har lästs 2888 gånger.)