”Trogen hustru sökes” av Robert Goolrick

I början av det förra seklet sätter Ralph Truitt in en kontaktannons där han söker en ”trogen hustru”. Catherine Land svarar, skriver att hon är en ”enkel, ärbar kvinna”. Naturligtvis ljuger hon. Hon är där för att gifta sig med mannen, som är en av de rikaste i norra Amerika, och sedan långsamt och utan att skapa misstankar döda honom. Klart och enkelt.

Eller?

Det visar sig att Truitt har en plan med sitt äktenskap, en uppgift som han vill att hans nya hustru ska hjälpa honom med, en uppgift som Catherine inte alls hade kunnat förutse.

”Trogen hustru sökes” är en bok jag hört både det ena och det andra om, och eftersom jag har en faiblesse (I ♥ SAOL)  för det historiskt romantiska kändes den helt rätt. Och den var nog det. Det är en historia som – trots att jag som läsare kan förutse händelser och skeenden – hela tiden knockar mig med nya överraskningar. Trots att berättelsen följer den väg den stakat ut för sig ger stickspåren och kringelkrokarna ytterligare dimensioner.

Däremot vet jag inte om det är en bok jag skulle rekommendera till andra, den är mörk, ger bitvis otäcka bilder av människoöden och är till bredden fylld med det där sista lilla hoppet som vägrar överge en människa – även om hon egentligen vet att loppet är kört.

Men mig föll den i smaken.

(Missförstå mig inte – det är inte så att jag föredrar att läsa om sexorgier, opiumrökning och medveten arsenikförgiftning. Oftast inte. Men ibland fyller även beskrivningar av människans värsta sidor en funktion.)


”Trogen hustru sökes” i aNobii.

(Det här inlägget har lästs 2401 gånger.)