Upphovsrätt och källkritik på nätet

Hittade genom Skolverket en tokbra film om upphovsrätt och källkritik. Skulle verkligen vilja föra den vidare till både elever och lärare, men vet inte riktigt hur just nu.

Ett alternativ är naturligtvis att lägga ut en blänkare på Parkbibliotekets fansida på Facebook, men det når så få än. Kanske blir så ändå. 🙂


Annars har jag varit på utflykt idag. Igår hade jag ett engelskt bokprat för BP/EN1, och efteråt stod jag och surrade med deras lärare en stund. Hon har bett oss plocka ihop en vagn med bra böcker för språksociologi som hon drar igång den här veckan i BP/IP2. Hon berättade att hon tänkte introducera dem i ämnet idag onsdag, och att hon hade funderat på att helt enkelt ta med sig eleverna och traska ner till biblioteket sen. Det är en ganska lång väg att gå från byggavdelningen till biblioteket, man springer inte bara iväg på fem minuter, direkt. Vi surrade lite om det, och då kom jag på det mest naturliga: jag kommer naturligtvis till dem!

Sagt och gjort. På förmiddagen styrde jag min bokvagn genom hela skolan och över till byggavdelningen och letade mig in till den datasal där de hade lektionen. Sonia, deras lärare, introducerade ämnet och sedan hoppade jag på. Visade lite av böckerna och artiklarna jag tagit med, gav exempel på olika ämnen att skriva om och förklarade att vagnen kommer att stå i biblioteket och att det bara är för dem att komma dit och sitta och jobba.

Sen visade jag dem lite av de databaser vi erbjuder dem, förklarade hur de skulle söka i Artikelsök och sedan kom vi in på det roligaste av allt – Internet. Jag fullkomligt älskar att tala internet, googlesökning och wikipedia med eleverna! Det blir alltid så himla kul!! Och vi lär oss massor allihopa varje gång! Jag gjorde en googlesökning och visade sedan på antalet träffar och förklarade hur Google fungerar. Hur indexeringen och resultatlistans ordning fungerar, sponsrade länkar och osynliga webben.

Knäpptysta och helkoncentrerade satt de och bara lyssnade! Ett par frågor och funderingar, sedan gick vi vidare till Wikipedia. Förklarade hur det fungerar, och gjorde en redigering. ”Va? måste du inte vara godkänd och logga in?” var en av frågorna. Nepp. Det måste jag inte. Vi pratade fram och tillbaka om det en stund, och till slut säger en av killarna: ”Nu tycker jag att du ska ändra tillbaka.”

En tokrolig förmiddag!! Det är verkligen ingen konst att göra sitt jobb när det är så himla roligt!

(Det här inlägget har lästs 7508 gånger.)