Vanliga namn och bibliotekarier bland folket

Läser på ÖP.se att min mamma har det populäraste namnet i Jämtland. Över hela Sverige sett vinner dock Maja. Tina återfinns inte ens bland de 100 vanligaste i Sverige för 2008. Stina, däremot, hittar man på plats 57. Inte ens kollegan trodde att Tina var mitt "riktiga" namn, utan hon hade tagit för givet att jag egentligen heter Kristina. Inte ens namnmuggen jag har på fikat hade alltså övertygat henne. 🙂

Någonstans därute i cyberrymden finns också en Okuvlig bibliotekarie. Hon skriver en hel del inlägg varje dag, och ofta har hon rejäla åsikter om saker och ting – ibland håller jag med, ibland inte. Idag skrev hon om ett tillfälle som dök upp på tåget: mannen brevid henne ringer upp en vän och frågar om han kan få en text skickad till sig, eftersom han inte hittar den i f.d. rixlex. Vår okuvliga bibliotekarie vill bara kasta sig över mittgången och visar hur han ska hitta det han söker. Hon har också en tanke om gratis lättpackade datorer till alla bibliotekarier – och ser framför sig hur svenskarna skulle kunna bli ett i informationssökningssammanhang (puh!) konkurrenskraftigt folk. Kul tanke, tycker jag!

Jag tror att vad vi bibliotekarier gör skulle bli enklare för gemeneman att förstå om vi fanns där helt naturligt. En av kollegorna här i kommunen har sagt flera gånger att hon med glädje skulle ha ett litet bord på Konsum ett par dagar i veckan, och själv tror jag att det skulle vara riktigt kul att finnas i Swedbank Arena vid varje hemmamatch och erbjuda vanliga utlån men även ha möjlighet att svara på referensfrågor.


Och så har jag beställt årets chilifröladdning från Örtagården nu ikväll. En paprikasort, en mittemellan och två rena chilisorter. Mysigt…

(Det här inlägget har lästs 4060 gånger.)