Bokalfabet 2.0 – J

Äsch, vad sjutton, jag hakar på en utmaning till! Jag är ju snabb med att fullfölja dem… 😉

Det här är enligt Os Bokalfabet 2.0, en resa från A till Ö och där de som varit med från början nu nått fram till bokstaven J. Och där börjar alltså jag!

Jubileum – i mitten av april fyllde Tomas Tranströmer 80 år! Att fira det med nyutkomna ”Dikter och prosa 1954 – 2004” är det absolut minsta man kan göra! Hurra för den jubilaren!!

Jonglera – jag vet inte hur jag ska förklara det här, men jag tänker helt spontant på Buffalo Bill. Grejen är den att när P gör inget speciellt eller är mitt uppe i något som rent tankemässigt kräver full koncentration och jag frågar vad han gör brukar han svara ”Jonglerar buffelpung”. Det är hans sätt att säga ”Inget speciellt, i alla fall inget du vill veta, och absolut inget jag tänker förklarar just NU, så snälla!”, typ.

Jordgubbe – av någon outgrundlig anledning kommer jag att tänka på ”Liftarens guide till galaxen”, han är ju en jordgubbe. Det kan bero på att vi i förra veckan hade hjälp av Ville, en grabb som verkligen gillar Douglas Adams serie. Själv föll den mig aldrig riktigt på läppen. Det enda jag egentligen har med mig från den bekantskapen är väl 42.

Jubelidiot – … eeeh… Eftersom det är första gången jag är med får jag väl passa på en?

Jämmer – här kommer historiapluggandet fram. ”Jämmerdal och fröjdesal” är en antologi om kvinnor i Sverige under det långa 1600-talet, det som kallas stormaktstiden. Under fem fasansfulla veckor läste vi de olika texterna och satt sedan på helspänn under ännu mera fasansfulla seminarier, där inget mindre än exakta svar tagna ur minnet (Anteckningar? Underkänt!) avkrävdes oss under ett par timmar åt gången. Jämmerdalen fick en helt ny innebörd.

En bokkaraktär med för- eller efternamn på J – Johanna är ett gångbart namn i böcker. Vi har både ”Påven Johanna” och ”Anna, Hanna och Johanna” av Marianne Fredriksson. Skulle faktiskt kunna tänka mig att läsa om båda.

En bok som fått mig att jubla – måste bara säga ”Dagen efter”. Igen. Den är så outsägligt fantastiskt underbar – läs den!!

(Det här inlägget har lästs 3022 gånger.)