Day 21 – Favourite book from your childhood

Jag kan faktiskt inte minnas att någon läste för mig när jag väl lärt mig läsa själv, däremot har jag fått berättat att jag fullständigt älskade en Pixi-bok om en pingvin – att jag kunde den utantill och totalflippade om man läste fel. Gulligt. 😉

När jag blev lite äldre fick jag en massa böcker från en bokklubb, det kan ha varit Kalle Ankas Bokklubb, och jag kan se hela raddan med böcker framför mig, men jag minns ingen speciell. Senare började Astrid Lindgren ta plats i mitt liv, och förutom Ronja så var ”Småländsk tjurfäktare och andra historier” en stor favorit! ”Hoppa högst” och ”Något levande åt lame Karl” var favoritberättelserna i den.

Men det finns en annan bok som ligger mig alldeles speciellt varmt om hjärtat.

Minns ni de där bok-och-band-paketen man kunde köpa på macken eller affärn? De fanns vid tidningarna, tror jag, och på ett pappark fanns ett tunt häfte med en bok och under den en kassett där boken fanns inläst. Minns ni?

”Och när du hör det här ljudet – pling – då vänder du blad. Då börjar vi.”

Jag hade massor av de där böckerna, det var väl enbart Disney-berättelser, och därigenom lärde jag mig allt från att en vit lögn kan vara OK om man träffar en denna där till att alla snubbar vill ju vara katt (P psykar mig än idag för att jag använder ordet ”snubbe”).

Men framför allt lärde jag mig att få saker slår det muntliga berättandet.

Och att även om det kan verka konstigt för andra så är det helt OK att jag tycker det är skönare att sitta ensam under en korkek än att springa runt och leka med de andra tjurarna.

Den där bok-och-bandboken med Ferdinands berättelse får gå som min favoritbok från barndomen.

(Det här inlägget har lästs 4119 gånger.)