E-böcker – en annan typ av läsning

PC för alla tipsar i dagarna om hur man kan låna digitala böcker gratis. Det här är ju inget nytt, många bibliotek erbjuder ju redan e-böcker som man antingen kan ladda hem till sin dator och läsa på skärmen, eller lyssna på medans man är uppkopplad till internet. Örnsköldsviks bibliotek har liksom övriga länet anslutit sig till Elibs e-bokstjänst, och jag tycker att det är riktigt, riktigt bra! Det är fler än en gång som jag har funderat över något, sökt i bibliotekskatalogen och hittat en e-bok som fungerar precis lika bra. Och sedan är det bara att ladda ner boken ifråga och läsa när man vill under de närmsta 28 dagarna. Är jag inte klar då, är det bara att låna den på nytt!

Det fungerar faktiskt riktigt bra i mobilen också. Har installerat Mobipocket Reader på min Nokia, och eftersom skärmen är så stor som den är, går det faktiskt riktigt bra. Fast jag läser ju inte lika länge på mobilen som på dataskärmen.

Men nu börjar det röra på sig för digitala läsplattor. Även om de verkar ha många nackdelar än, så är det något jag tror på. Varför slösa en massa papper när det faktiskt går att lösa ändå. Det mesta jag läser behöver jag ju inte ha på papper. En annan fördel är att böckerna kommer alltid att finnas tillhands för den som behöver dem. Det är ju så att även om jag lånar en e-bok idag, så finns den ju kvar till nästa låntagare som kommer. Den är ju aldrig helt utlånad!

Detsamma ser jag fram emot när Arkenbiblioteket får hem en Mediejukebox eller liknande. Tänk att bara gå till biblioteket med mp3-spelaren, koppla in och låna precis vilken bok jag vill. Inte bara någon av de böcker som finns inne, utan vilken bok jag vill. Mmmm, I like!

Apropå jukebox – jag lyssnar ju på Åke Edwardssons bok med just det namnet. Den är störtskön! Det känns som om jag är på plats en varm, lite torr sommar i mitten av 1960-talet någonstans i södra Sverige. Mysigt, mysigt.


Var förresten upp en sväng till Stugan idag med. Stoppade ner jordtermometern i en av odlingslådorna, och den visade på 7 grader efter en stund. Och i växthuset är det riktigt varmt. Ska kolla nattemperaturen där till helgen…

(Det här inlägget har lästs 4035 gånger.)