En smakebit på søndag – ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”

(Det här inlägget skulle ha kommit igår, men jag missade visst den där publiceringsknappen.)


Eftersom det är söndag är det dags för veckans smakebit!

Jag försöker leva smart – klimatsmart, ekonomismart och TinaOsmart (det där lät dumt, jag ändrar det till egosmart istället). Med det menar jag att jag i min vardag och mitt liv försöker göra medvetna val som är bra för klimatet (både i stora vida världen och i min lilla täppa runt knuten), val som är bra för min ekonomi (Grekland, Tyskland och andras ekonomi lägger jag mig inte i) och val som är bra för mig, min kropp och min själ.

Ibland går det lite sådär, ofta glömmer jag bort mig och hamnar i ekorrhjulet där jag helt okritiskt och utan eftertanke gör val som kanske inte är helt i linje med mina ambitioner. Ibland väljer jag också medvetet något helt annat än det som stämmer överrens med grundtanken, men då har jag i alla fall gjort ett medvetet val. Just nu har jag en liten pepp för att komma på rätt spår igen, och därför kommer veckans smakebit ur en liten, men naggande god bok med titel ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”, som alltså handlar om dowshifting.

”Så här lyder nerväxlingens matematik: Skapa tidsutrymme så att du kan göra något som skapar ännu mer tidutrymme. Av detta tidsutrymme kan du gör anågot som i sin tur skapar ytterligare tidsutrymme.
Fortsätt så.
Exempel: Säljer du bilen behöver du inte arbeta lika mycket som tidigare för att betala för den. Du kan då arbeta mindre – i och för sig tjänar du också mindre, men du har ändå samma ekonomiska aramar eftersom du inte längre har lika stora utgifter (förutsatt att du inte använder det nya svängrummet till att konsumera något annat lika dyrt). Tidsutrymmet använder du till att cykla till jobbet. Du får då motion och slipper lägga så mycket tid på gymmet. I ett slag sparar du även pengarna för gymkort, och slipper då lägga ner tid på att jobba ihop pengar till det. Av de timmar du får över kan du lägga en del på att själv reparera din cykel, så behöver du inte arbeta för att ha råd att betala cykelreparatören.
Och så vidare. De ekonomiska vinsterna blir inte så stora om man ser till varje enskilt beslut, men lägger man samman alla små förändringar blir effekten stor.
Lätt, men svårt. Förändrar liv.”

(Det här inlägget har lästs 4266 gånger.)