Jag tycker du ska läsa Kerstin Ekman, jag

Enligt O skriver i ett inlägg att hon aldrig läst något av Kerstin Ekman. Jisses! ”Det måste du ju göra!” vill jag ropa rakt ut. (Ja, jag skrev det också.)

Jag gillar ju Kerstin Ekman, jag. För mig är hon lite av Sveriges svar på Oates. Ibland långt och svulstigt, ibland kort och med ett sagoskimmer. Två riktiga favoriter som också är kortisar är ”Hunden” och ”Urminnes tecken”, som båda är som korta sagor mer än som romaner. Läs bara början på ”Hunden” och se det framför dig:

”Var börjar en berättelse? Under en granrot kanske. Ja, under en granrot. Där låg en liten grå en. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. En hund. Men det visste han inte. Han kunde inte minnas. Det var bara ett stort hål inuti honom, ett gnag, en hunger efter värmen och efter det starka ljumma som fyllde munnen och efter tikens bett i nackskinnet och slicken i mungipan när hon kom utifrån med främmande lukter i pälsen. Hur hade han kommit att hamna under granen? Det mindes han inte och inte hade han kunnat berätta.”

Om man gillar att läsa sagor eller skrönor är absolut ”Rövarna i Skuleskogen” en bok att sätta tänderna i. Den är dessutom som en hel lektion i svensk norrländsk historia, och det är ju aldrig fel. Vill man hellre fokusera på jämtländsk historia går triologin om Vargskinnet precis lika bra. 😉

Själv minns jag när jag läste ”Händelser vid vatten” någongång efter att Quick tagit på sig det där dubbelmordet i tältet och att jag och min dåvarande några dagar senare skulle tälta på norska gränsen utanför Valsjöbyn. Jag sov inte en minut och har konsekvent vägrat sova i tält sedan dess.

Åh, Kerstin! Det kanske är dags för mig att ta tag i den där feng shui-utmaningen igen? Fast just nu är jag mer inne på en nordisk utmaning som jag funderar på. Hm. Samtidigt vill jag så gärna ha tid att läsa ”Doktor Glas” igen och därefter i snabb följd grotta ner mig i ”Gregorius” och ”Mordets praktik”. Hm igen. Vad ska jag läsa först? Angenäma problem, minsann!

(Det här inlägget har lästs 2260 gånger.)