Nojjig på jobbet

Nä, det är inte lika allvarligt som det låter. Men lite nojjig är jag allt. På torsdag ska jag ha mitt första bokprat ”ever” för en lågstadieklass. Det är mina Smultron (8-åringar) som kommer för att lyssna på en saga och låna böcker. Ha! Tror de! I verkligheten ska jag ha ett ”prova på”-bokprat med dem, mest för att de ska få göra något nytt på biblioteket, men också för att det inte ska bli en total chock när de kommer till hösten och inte får höra någon saga på biblioteket. Då är de ju så stora att de får eget lånekort och låna helt fritt!

Har som sagt varit lite nojjig inför det här, läst, lånat, bestämt mig, ångrat mig, lämnat tillbaka, lånat nytt, osv. Tror att mina kollegor ute på filialerna är lite less på mina mail som dyker upp emellanåt, men än så länge skickar de i alla fall böckerna till mig. Dessutom spikade jag programmet idag. Jag kommer att börja lite lätt med ”Ljugmaja”, gå vidare med ”Simon spelar ishockey”, öka på spänningen med ”Ensamma i huset” och toppa med ”Hampus i spökskogen”. Tror att det är en schyst mix. Det här är ju en grupp som gärna vill ha lite spänning och skräck. Även om det kanske blev lite väl spännande den gången jag läste ”Wilma och spökhuset”. En av killarna satt till slut med stora ögon och tummen i munnen…

—————————————————————————————————

Nästa vecka ska jag ha bokprat för Tallen, dvs. åk 4. De är vana biblioteks- besökare, men har bara fått ett bokprat hittills under våren, och kollegan som egentligen brukar ha dem är på annat håll. Därför ska jag ha dem istället. Och det är här nojjorna startar på riktigt! De här barnen har alltså varit på bokprat flera gånger i trean, och tre gånger hittills i fyran. Och nu ska jag hoppa in och köra ett! Jag vet ju inte riktigt hur de ligger till i läsning, och inte heller riktigt vilka intressen de har.

Första tanken jag hade var ”Fläcken”, men det visar sig att kollegan talade om den i höstas. Kör ”Hubert och klädtjuvarna” istället, liksom ”Tsatsiki och morsan”. Men sedan har jag inte bestämt mig. Hade planer på att använda ”Monsterakademin”, men kom på idag att förra gången den här gruppen var till oss hade vi dukat ett Widmark-bord åt dem, så det känns lite trist. Fast jag tror att det bara var två eller tre som fick tag i just den. Har även ”Matilda – tokig i hästar”, ”King-Kong får kärleksbetyr” och ”Pappa Polis” i tankarna. Ingenting spikat än. Men vadå? Det är ju inte förrän nästa onsdag! Har aldrig varit så bra på att ligga långt i förväg…

—————————————————————————————————

Veckan efter kommer ”Wilma och spökhuset” att vara på tapeten igen, men den gången med Hallon-Jordgubbarna (halva 6-7-årsgruppen). I hela kommunen kör vi ett 6-årsprojekt, något som alla 6-åringar ska få ta del av oavsett var de bor eller hur förutsättningarn där ser ut. I år är det just Wilma som är utvald bok, och vi har bestämt att det hela ska göras genom en bildpromenad. Visst låter det kul! Vad en bildpromenad är? Återkommer om det lite senare…

(Det här inlägget har lästs 3665 gånger.)