Smakebit på søndag – ”Justin Case” av Meg Rosoff (och en recap av de senaste veckorna)

Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, titta gärna in där för fler smakebitar på svenska, norska och engelska.

De senaste två veckorna har bloggningen haft prio 725. Förra helgen tillbringade jag tillsammans med drygt 60 fantastiska människor i Friluftsbyn vid Skuleberget, där Höga Kusten Yogas allra första yogafestival gick av stapeln. Det var obeskrivligt. Stämningen mellan alla som var där var genuint varm och omtänksam. Helt otroligt.

Jag var en av dem som roddade kring förberedelser och mat under festivalen, så yogandet var inte det primära för mig. Jag lyckades ändå komma med på 4 pass under helgen, och fick prova på bland annat gongbad och shaking meditation.

I alla fall.

Den här veckan drog jag och sex av mina kollegor till Göteborg för Bokmässan. För min del var det allra första gången och herregud vad jag har njutit. Vi kom ner på torsdag förmiddag och åkte hem redan på fredag eftermiddag, men det räckte fullt ut för en rookie! (Dessutom kändes det ganska skönt att slippa vara där på lördagen. Om jag känner mig själv rätt hade jag inte kunnat hålla mig utan letat rätt på några motdemonstranter för att visa min åsikt.)

Att få gå runt bland människor som liksom jag är där för litteraturens skull, möta författare, förlagsfolk och andra bibliotekarier när alla är där av samma anledning har varit en ynnest! Jag har redan börjat fundera på hur jag ska kunna utverka att få åka på arbetstid nästa år igen. om jag själv står för resa och boende, kanske? Klurar vidare på den.

En och annan bok blev det förstås, och jag är hyfsat nöjd över att väskorna inte vägdes när vi skulle flyga hem. Det blev även ett par anteckningsböcker, trots att jag egentligen har köpstopp på dem. Men när The English Bookstore hade 3 för 2 och jag hittade Pride and Prejudice som tygväska…? (Har nog förresten köpstopp på tygväskor efter den här resan, fick med mig två hem…) Då fick två Penguinanteckningsböcker följa med mig hem också. Och sen hade jag sett anteckningsboken Cirkeln, som jag spanat på förut. Men då sa jag i alla fall stopp. Var helnöjd över det, men så sa en av kollegorna att jag skulle få den i present, och då kan en ju inte säga nej, eller hur?

Det roligaste mötet var Anna Ahlund, där blev jag så fånigt starstruck att det känns smått pinsamt nu i efterhand. Bästa dealen var i alla fall de fyra seriealbumen med A Game of Thrones, där han som skulle ta betalt blandade ihop siffrorna först, och när han insåg det sa han ”asch, sagt är sagt!”. Men för dig som inte fått en lika bra deal kan jag tipsa om att gå in på Apart och uppge koden KOMPIS när du handlar så får du 10% rabatt.

Så har mina två senaste veckor varit, vilket äntligen leder oss fram till helgens smakebit på søndag. Dagens smakebit kommer från ungdomsklassade ”Justin case” av Meg Rosoff. Den handlar om femtonårige David som inser att ödet är ute efter honom. För att försöka undkomma ödet byter han identitet till Justin, hittar en helt ny stil, nya vänner och en hund. Smakebiten kommer från det allra första kapitlet när David inser att katastrofen kan ske när som helst. Hans lillebror som just lärt sig gå har lyckats klättra upp i ett öppet fönster, och precis innan han ramlar ut får David syn på honom och drar in honom i säkerhet igen:

Herregud, tänkte David. Hade jag reagerat två sekunder senare skulle han vara död nu. Min bror skulle vara död men jag skulle vara den som var skärrad, förkrossad, knäckt av skuldkänslor och förebråelser och alla överallt skulle resten av mitt liv viska: Han är den där killen som dödade sin bror.
Två sekunder. Det var bara två sekunder som skilde mellan det vanliga vardagslivet och den totala katastrofen.
Han satte sig med en duns, det snurrade i huvudet. Varför hade han aldrig tänkt på det? Han skulle kunna falla ner i ett hål i gatan, kollapsa av ett slaganfall. I en bilolycka skulle han kunna få ryggmärgen avsliten. Han skulle kunna få fågelinfluensa. Ett träd skulle kunna falla över honom. Det fanns kometer. Mördarbin. Utländska krigsmakter. Översvämningar. Seriemördare. Det fanns lagrat kärnavfall. Etnisk rensning. Invasion från yttre rymden.

En flygolycka.

Plötsligt såg han katastrofer överallt, blodsutgjutelse, jordens ödeläggelse, mänsklighetens undergång, och inte att förglömma (för att sätta fingret på det han oroade sig mest för) den smärta och det lidande han själv skulle kunna råka ut för.
Vem var det som hade funderat ut ett så dystert framtidsscenario?
Vem det än var (vad det än var), kunde han känna hur dess mörka illvilja spred sig och gjorde sig hemmastadd, om en ondskefull rovfågel vars vassa klor borrat sig djupt in i den skälvande grå substansen i hans skräckslagna hjärna. Han drog sin bror till sig, omslöt honom med sin kropp och tryckte läpparna mot hans ansikte.
Tänk om…?
Han fastnade i tänk om. Dess tyngd lindade sig kring hans vrister och drog ner honom.

(Det här inlägget har lästs 3743 gånger.)