Smakebit på søndag – ”Q” av Fredrik Ekelund

Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, men hon turas nu om tillsammans med Betrakninger att administrera det hela. Idag är det hos Mari på Flukten fra virkeligheten som du hittar fler smakebitar.

För en dryg vecka sedan hittade jag igen ”Q” och insåg att den var brännhet – författaren skulle besöka Örnsköldsvik som en del av årets regnbågsvecka, och jag ville ha läst den innan dess.

I måndags var jag så på författarbesöket och även om vi var alldeles för få i publiken var det en fin stämning, där alla som hade frågor eller ville säga något fick komma till tals. Marisol bjöd verkligen på sig själv, svarade ärligt och uppriktigt på alla frågor och lockade till en hel del skratt. Efteråt var jag snabbt fram och köpte mig ett signerat ex av boken. Däremot vågade jag (som vanligt) inte be om en selfie med henne, jag tycker det känns så galet pinigt att be författare om det, och ångrar mig lika mycket varje gång! Nästa gång ska jag vara modigare.

I alla fall.

Eftersom jag ännu inte recenserat boken kommer här en smakebit ur den, från det allra första kapitlet:

Jag är i Stockholm och hälsar på pappa. Det är vår, en solig aprildag, friskt och klart i luften. Jag vandrar nedför backen på Drottninggatan från Observatorielunden och när jag kommer förbi H&M:s skyltfönster mellan Bryggargatan och Mäster Samuelsgatan ser jag en skyltdocka. Det är hennes hållning, någonting i den som får blixten att slå ner i mig.

Du är hon, hon är du.

Det är där jag upptäcker mig själva.

Jag är hon, hon är jag.

Hon är ljusblixten som klyver mig, får mig att förstå vem jag är.

Q av Fredrik Ekelund

(Det här inlägget har lästs 2489 gånger.)