Smakebit på søndag – ”Välj mig” av Christina Lindström

Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, men hon turas nu om tillsammans med Betrakninger att administrera det hela. Idag är det hos Astrid Terese på Betrakninger som du hittar fler smakebitar.

Idag kommer smakebiten från ungdomsboken ”Välj mig” av Christina Lindström, som är lite av en favorit hos mig. Boken handlar om Silje, som kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Men allt är annorlunda. Andra tittar på henne och viskar om henne och om hennes pappa som drunknade och som alla tror tog livet av sig. Hemma försöker mamma och storebror Oskar att hantera sorgen på sitt sätt, och Silje märker att Mia, hennes bästa kompis glider undan allt mer och umgås mer med andra kompisar:

Jag fattar mer än jag vill och jag känner det där stynget av sorg över att jag vet att något håller på att förändras. Pappa som dog. Familjen som har ett hål i sig nu. Ett gigantiskt hål. Mia som glider ifrån mig, inte med något försiktigt steg bakåt, utan med glitter på naglarna och siktet inställt på Umeå. År det hela min barndom som skakar av sig mig? Och som inte bryr sig om ifall jag är beredd eller inte.
”Jag följer med. Men jag tror inte att jag ska träna”, säger jag. ”Jag har ont i ena foten.”
Inte för att jag vill följa med egentligen. Men för att jag inte har släppt taget än och jag behöver låtsas att jag hör till. Framför allt behöver jag att de andra låtsas att jag hör till.
Ljug för mig.

(Det här inlägget har lästs 4178 gånger.)