”Stora boken om belysning inne och ute” av Linda Wiktorsson-Lång

Från baksidan:

Upptäck var belysningen kan göra för till hem och din trädgård! Låt den lyfta fram dina favoritdetaljer, ge dig ett fungerande arbetsljus, härlig mysstämning eller en förlängd trädgårdssäsong.

Här får du mängder av praktiska råd och spännande tips till hemmes alla rum, inklusive uterummet. […]

”Stora boken om belysning inne och ute” har jag spanat efter sen jag såg att den skulle komma. Anledningen är framför allt att vi i år (äntligen) har blivit med gräsmatta och det är dags för trädgårdsplanering i vinter. Vi är båda intresserade av hur man kan använda ljus och belysning, även om maken är betydligt mer estetiskt fokuserad än jag, som mera är av det praktiska slaget. Alltså jublade jag lite inombords när jag fick ett mail om att boken kommit och stod och väntade på mig på biblioteket, och i fredags skuttade jag glatt fram till reservationshyllan.

Men… vänta lite här nu. Stora boken om…? En stor bok för mig är i foliantformat (bibliotekariska för jättestor bok som inte ryms i en vanlig hylla), har massor av sidor och väger omkring två kilo. I alla fall minst ett och ett halvt. Och vad får jag i handen? En sketen liten bok på ett hundra sidor?! Ursäkta? Stor? Nä, inte direkt. Nåja, innehållet kan ju vara något utöver det vanliga ändå.

Eller också inte.

Det är bara just precis det där vanliga – fast lite i kompaktformat. Vi går genom rum för rum och får idétips till belysningen, men det är inget nytt under solen. Att jag ska ha fem till tio ljuspunkter i ett vanligt vardagsrum vet jag, att det är dumt att sätta arbetsbelysningen snett bakom sig vid köksbänken skulle jag inte ens överväga och att man behöver mer ljus vid rakning än när man ligger i badkaret kan jag också räkna ut.

Visst finns det en del matnyttigt där, men det känns ändå som att jag blivit snuvad på något. Jag hade verkligen väntat mig en bok som tar upp allt som har med ljussättning och belysning att göra, som grottar ner sig i detaljer och visar tio tjugo exempel på hur ett rum påverkas genom att en enda ljuskälla är stark, svag, riktad, spridd… Nu är det en bra nybörjarbok för den som inte tänkt så mycket på det där med belysning innan, men inget mer.

Kapitlet om uterummet då, det som är vårt nästa projekt? Det är samma där – jag vet att jag ska ha funktionell belysning där det behövs och att det går att skapa mysstämning med levande ljus eller marschaller eller att ett upplyst träd kan skapa en spännande känsla.

Det här låter verkligen som värsta dissen, jag känner det själv. Men. ”Stora boken om belysning ute och inne” är ingen dålig bok. Det är en perfekt bok för ljusnybörjaren, det är fina bilder (fast lite få) och det är riktigt bra teknisk information om olika ljusskällor.

Det var bara inte den bok jag ville ha, och därför är jag lite besviken och grinig. Sorry.

(Det här inlägget har lästs 3319 gånger.)