Tematrio – Tanter och farbröder

På måndagar är det som bekant Lyrans Tematrio som gäller i bokbloggvärlden, och så här skriver hon idag: ”Många böcker har relativt unga huvudpersoner, men ibland dyker det upp en del tanter och farbröder i böckerna. Just nu läser jag faktiskt två romaner som både åtminstone delvis utspelar sig på ålderns höst. Berätta om tre bra böcker där det finns minnesvärda porträtt av lite äldre personer!”

Hm. Jag läser ju mest ungdomsböcker jag, och där är de äldre inte alldeles vanliga. Men jag gör ett försök!

Den första jag kommer att tänka på är ”Gamla hundar, nya vanor” av Bali Rai som jag läste tidigare i sommar. Pojken Harvey möter sin äldre granne, en riktig surkart till gubbstrutt, men i sina försök att komma grannens hund nära (Harvey älskar hundar), lär han också känna grannen. Jag suger fortfarande lite på den, den kan segla upp som ett förslag till bokpratsbok.

Den andra bok jag tänker på är ”Middagsmörker” av Charlotte Cederlund. Den läste jag under mitt blogguppehåll och bara tokälskade! Har pratat ut den till höger och vänster och på julklappstipskvällar och annat. Áili är sexton år och ska bo hos sin morfar långt uppe i norr. Där finns också hennes morfarsmor, som blir den där trygga punkten när allt visar sig vara helt och hållet tvärtemot allt Áili upplevt.

Det går ju bra det här!

Fast på den tredje boken fuskar jag lite. Den absolut första titel jag kom att tänka på när jag såg frågan är på intet sätt varken en barn- eller ungdomsbok. Men han är ju så himla fin, den där Ove, att jag bara inte kan låta bli att ta upp den. Sällan har en bok fått mig att växla så snabbt mellan sinnesstämningarna. Jag minns en dag när jag var på väg hem från jobbet på den tiden jag arbetstränade 50% och promenerade hem med en ljudbok i öronen. När jag gick över Alfredshemsbron ryckte Ove upp ytterdörren med ett gevär i handen som en annan radhus-Rambo och jag kunde inte hålla mig utan började gapskratta högt och ljudligt. Lagom till rödljusen i Sund hade jag däremot tårar i ögonen och försökte hålla tillbaka fulgråten. Fina Ove. <3

(Det här inlägget har lästs 3855 gånger.)