Vädret i Stugan

Den här sommaren tror jag att jag skulle kunna skriva en hel uppsats bara om vädret!

Underbar morgon vid BillsjösjönVeckan började underbart! Sjön var alldeles blank, och värmen steg allteftersom. Jag hade en ledig dag och passade på att börja dagen med en långpromenad! När jag kom hem var jag alldeles genomvarm och bytte snabbt om till shorts och linne och begav mig ut till växthuset. Efter bara en kvart hör jag hur stora droppar faller ner på taket – jättehårt! Tittar ut genom dörren och upp i himlen, men inte en tillstymmelse till moln. Fattar ingenting, går tillbaka in i växthuset, men eftersom smattrandet bara tilltar tänker jag att det är nog bäst att gå in. Sagt och gjort. Väl inne sitter jag och tittar ut på en himmel som bara blir mörkare och mörkare och, japp, där kom den. Åskan. Med mycket stor begynnelsebokstav. Det blir något särskilt här när det åskar, jag vet inte om det är kombinationen mellan sjön och berget som gör det, men det åskar ofta hårt och precis över udden. Just den här gången höll det sig på lite avstånd i alla fall, det kom aldrig närmare än ”ettusentvå”.

Först kom regnet - samtidigt som solen sken...... sedan började det hagla också...... men på eftermiddagen sken solen igen

Hagel på altangolvet... och slutligen har fronten dragit förbi och forsätter åt väster
Det nöjde sig dock inte med åska, utan när den mattades av kom haglet. Och jag ljuger inte när jag säger att hagelkornen var 1 cm i diameter! Kolla på kortet där det ligger på altangolvet! Och det slog ner så hårt att det studsade en bra bit tillbaka upp. Du kan ju tänka dig hur blommorna såg ut efteråt. Det var mest trasiga blad och ledsna blomknoppar, men nu börjar det mesta ha hämtat sig igen. Och visst är det ganska mäktigt att titta på molnen som far förbi högt upp i det blå?

En riktigt dimmig morgonI onsdags morse tog jag fram kameran igen. Den här gången var det en rejäl dimma på morgonen, det gick knappt att se över till andra sidan sjön! Och hela vecka har det varit fram och tillbaka. Sol, regn, lite åskmuller, sol, regn, dimma, sol, osv.


En riktigt gynsam handklippare (Ö-viksmål)Idag har vi som vanligt klarat av en mulen förmiddag, en solig och varm lunch, sedan ett uppblåsande med tillhörande muller och en liten regnskur innan solen nu har letat sig fram igen. Så i mellanpassagerna har jag passat på att ge mig på två av mina födelsedagspresenter. När jag fyllde år (eller, ja, strax efter) fick jag ett presentkort av P på Granngården. När jag var hem till Mamma och Pappa såg jag en liten grässax som mamma hade, och i veckan for jag och köpte en sådan för presentkortet. Så nu är häcken rensad och det är skarpa kanter runt buskar och blommor!

När jag fyllde år (eller, ja, strax efter) fick jag även pengar av svärmor. Hon ville att det skulle gå till något roligt i trädgården, så därför passade jag på att köpa en vinranka! Har surrat om den ett par år nu, men inte kommit till skott. Nu hade jag läst in mig lite och visste vilken sort jag ville ha, och var jag ville ha den i trädgården. Så när jag ändå var på Granngården passade jag på att shoppa upp födelsedagspengarna från svärmor också. Och idag har jag grävt ner plantan! Den ska få växa upp och under fönstret till den stora delen av väggen, där den ska få klänga vidare. Det går inte att sätta den längre mot knuten, för där öppnas ju Pärleporten, men jag tror det kommer bli bra ändå! (Stenarna runt plantan är bara för att hålla jorden på plats så här i början. De ska bort sedan.)

VinrankanTanken är att den så småningom ska täcka i alla fall en bit av väggenOch så här ska druvorna bli!

Jag måste också få visa av mina smörbollar! Jag grävde upp två plantor på Borgnäset, en dryg halvmil från Boberg där mamma och pappa har ett torp, eller vad jag ska kalla det. Där finns smörbollar som har spridit sig ut i skogsmarken, och för några år sedan grävde jag upp två små plantor och tog med hit. De trivdes dock inte så bra, eftersom jag grävde ner den ena i fullständigt mörker mot norr och den andra i gassande sol i en slänt. Efter ett par år kom jag i alla fall på bättre tankar, jag grävde upp dem och flyttade dem så att de kommer att skymma avluftningen på avloppstanken istället. Där är det vandrande skugga och lite småfuktigt i marken hela tiden, så där trivs de mycket bättre! Kolla bara på bilden och se själv! Och jordgubbar blir det i sommar! Jag har ungefär 10 klasar med blommor på varje planta! Mums!

SmörbollarnaOch jordgubbsblommorna!

(Det här inlägget har lästs 4434 gånger.)