”Yoga med Malin” av Malin Berghagen

Jag har de senaste åren hittat till yogan, mest tack vare BodyBalance-passen på gymmet, faktiskt. I våras gick jag också en kurs i yinyoga, och här hemma har jag ett par tre olika dvd-program som jag kör lite nu och då. Däremot har jag inte riktigt fattat det där med att läsa yogaböcker. Jag tycker det är svårt att ta praktiken till mig och att det lätt kan upplevas som lite flummigt.

Men så läste jag på Bokboxen om Malin Berghagens ”Yoga med Malin” och blev lite nyfiken. Och jodå, visst är det en fin och personlig bok. Men jag fastnar inte riktigt ändå utan skummar i ärlighetens namn nästan hela första delen. Där redogör Malin för sin livsresa och hur yogan har givit små men betydelsefulla pusselbitar till hennes liv och person. Där tycker jag att det blir lite pratigt emellanåt och när hon lämnar referenser som ”En kvinna på Masesgården berättade att sedan hon började med att köpa enbart ekologisk mat hade hennes hälsa förbättrats avsevärt. Det tål att tänkas på!” drar jag öronen åt mig lite. Jag har alltså absolut inget emot att man köper ekologisk mat, tvärtom! Min invändning är snarare att man låter ett påstående från en människa få sån tyngd i en text.

Däremot tycker jag att avsnittet om de fem hörnstenarna är mycket intressant. De fem delar som enligt Berghagen är viktiga för både kropp och själ är kost, fysisk träning, tankar, känslor och själen. Att kost och fysisk träning är viktiga tror jag inte någon säger något om, likaså att våra tankar och känslor, liksom själens välbefinnande är viktiga. Extra fint tycker jag stycket om tankar är, där vi får ta del av mantrat ”Antaganden är en lögn. Upplev verkligheten som den är.” Klokt. Men svårt.

Det är också intressant när vi kommer in på själva yogan, om ni förstår hur jag menar. Yoga är ju så mycket mer än det rent fysiska, men ni förstår väl ändå? Till exempel har jag inte tänkt på att hålla blicken stilla och inte flacka med ögonen under yogan, om jag inte gjort en svår övning och varit tvungen att verkligen fokusera, då låser jag blicken. Men självklart bidrar ögonen och att fokusera blicken till att tillsammans med andetagen nå det meditativa lugnet, att vända fokus inåt och lyssna till mig själv. Självklart, men ändå en ögonöppnare.

Jag gillar också de korta yogaprogram som finns längst bak i boken, framför allt morgonyogan och mjukyogan, som jag planerar att ge mig på under en micropaus på jobbet. Så, på det hela taget, jag gillar ”Yoga med Malin”, och jag lovar mig själv att inte vara så fördomsfull utan utforska yogahyllan i biblioteket lite mer.

"Yoga med Malin" av Malin Berghagen

(Det här inlägget har lästs 3331 gånger.)