”Garn, garn, garn” av Sania Hedengren & Susanna Zacke

I vintras fick jag för mig att testa virka en mössa, och därifrån har det fortsatt. Mer eller mindre lyckade figurer har lämnat mina händer, och när jag nu väl kommit igång ser jag möjliga projekt i nästan allt. Av någon anledning fick jag lite som en fix idé om att jag ville virka mig ett par shorts i mormorsrutor med brunt som grundfärg, och eftersom jag aldrig någonsin virkat en mormorsruta måste jag ju först veta hur jag ska göra.

Alltså stegade jag i början av sommaren in på stadsbiblan och botaniserade bland virkböckerna, och minsann, fanns det inte en hel bok om bara mormorsrutor? (Jo, jag är fullt medveten om att det finns masssssor med bra beskrivningar bara man gör en snabb googling, men jag tycker bättre om att ha en fysisk bok i knät som är enkel att bläddra i än en varm laptop där jag hela tiden av misstag kommer åt musplattan.)

”Garn, garn, garn” av Sania Hedengren och Susanna Zacke är en liten bok som helt och hållet sjunger mormorsrutans lov. Där finns en tydlig beskrivning av hur man gör en mormorsruta, och sedan större eller mindre projekt, allt ifrån en halsduk (mitt första försök) till en hel fåtölj klädd i rutor och allt däremellan. Det är kortfattat och enkelt förklarat, och kan man bara grunderna i virkning (fasta maskor och stolpar) är det ingen konst alls att göra nästan vad som helst! Superbra!

Mina favoriter som jag sparar i idésamlingen är den fina mormorskoftan, en mysig stickad mössa, en klädd pall, en virkad matta (som farmor hade, fast hennes var i plast) och den stora golvkudden.

Och jodå, nog kommer det att bli ett par shorts till slut. Några rutor till, bara. 😉

(Det här inlägget har lästs 2191 gånger.)